Wednesday, January 7, 2009

Optimizam i diletantizam nisu ista stvar

Već imam reputaciju kritizera, ali ja stvarno ne mogu da ćutim o tome kako se naša politička elita odnosi prema problemima. Ovo sa krizom gasa u Evropi jeste najbolji primer za to šta nas očekuje od svetske ekonomske krize.

Iako "gasna kriza" postoji već nekoliko dana, naša vlast je čekala trenutak da problem postane naša realnost u najgorem smislu te reči da bi reagovala na bilo koji način. Nisam znao da li da se smejem ili da plačem dok sam gledao Bajatovića (našeg velikog stručnjaka u oblasti energetike) kako konstatuje da nam Mađarska neće dati gas. Do juče uveče su imali potpuno optimističan stav, sačekali su trenutak da gasovod presuši da bi formirali krizni štab, iako je je savet ministara EU već stigao da se sastane na tu temu.

Nije stvar u tome što nisu reagovali na vreme, već što je to princip njihovog funkcionisanja: lažni optimizam u koji niko ne veruje i marketinško, apsolutno neodgovorno, ponašanje bez strategije i vizije šta dalje u ovom ekstremno teškom vremenu, naročito po Srbiju. Jako mi je teško da priznam, ali ova Vlada Srbije biće gora od one koju je vodio Koštunica. Što je najgore, vreme će samo potvrđivati ovo što danas pišem, a situacija će biti sve gora.