Sunday, March 29, 2009

Kampanja "Ko je gazda Srbije?"

Delta Maxi. C Market. Delta Motors. Jugohemija. Delta Sport. Accessorize. Delta City. Banca Intesa. Delta Generali. 18 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta. Poslovne zgrade čija se površine meri u stotinama hiljada kvadratnih metara. Kompanija koja je najveći uvoznik i čiji promet godišnje prelazi više od polovine budžeta Republike Srbije.

Da li znate ko je vlasnik svega toga?

Miroslav Mišković? Pogrešili ste.

Vlasnik svega navedenog i još mnogo čega drugog je kiparska offshore kompanija Hemslade Trading Limited (Avenye Court 41, Nikozija, Kipar).

Srpska javnost nema apsolutno nikakav uvid u poslovanje i vlasničku strukturu ove kompanije.

Delta Holding i njegove članice postali su apsolutni gospodari privrednog prostora Srbije, što je potpuno nedopustivo za bilo koju kompaniju, a pogotovo za neku čiji se sav prihod na kraju sliva van zemlje na račune jedne offshore kompanije.

Pokret Solidarnost od Vlade Republike Srbije zahteva da od Vlade Republike Kipar zatraži i domaćoj javnosti predstavi podatke o vlasničkoj strukturi i poslovanju offshore kompanije Hemslade Trading Limited u poslednjih 15 godina. 

Ukoliko se nastavi sa organizovanim skrivanjem podatka ko je pravi gospodar Srbije, Pokret Solidarnost zahteva da Republika Srbija nacionalizuje sve privredne subjekte koji su u našoj zemlji u vlasništvu offshore kompanije Hemslade Trading Limited, podeli ih na niz manjih kompanija koje će podsticati, a ne gušiti konkurenciju, i akcije novonastalih preduzeća podeli svim punoletnim građanima Republike Srbije.

Pokret Solidarnost insistira na razotkrivanju političke pozadine projekta Hemslade Trading Limited, potencijalnih malverzacija u poslovanju srpskih kompanija u vlasništvu te offshore kompanije, istraživanje uticaja na političke faktore, monopolskog poslovanja, pranja novca, veštačko kreiranje spoljnotrgovinskog deficita naše zemlje i sistematskog uništavanja proizvodnje u Srbiji.

Pridružite se na Facebooku kampanji "Ko je gazda Srbije?":