Sunday, November 16, 2008

Delta. Kompanija ili kombinacija državnog vrha?

Jeste li nekada razmišljali naglas? Evo, ja sada razmišljam na ovu tastaturu.

Pre neki dan, kaže mi drugar da je Delta na prodaju. Logično pitanje je: "za koju lovu?" Odgovor: "1,200,000,000 evra". Čudno ako znamo da je Delta monopolista u mnogo oblasti u Srbiji, da je,  pored monopola u maloprodaji robe široke potrošnje u Srbiji, takođe prisutna i u Bugarskoj, Crnoj Gori i Bosni i ako znamo da je godišnji promet ove kompanije preko dve milijarde evra. Cena od milijardu i dve stotine miliona izgleda premalo. Kompanija koja je vlasnik "Luke Beograd" u kojoj bi, po planu, trebalo da se zida skoro dva miliona m2 stambenog i poslovnog prostora. Ako uzmemo da je m2 na najlošijim lokacijama u gradu 1,500 EUR, a da na skupljim, ali ne elitnim, dolazi i do 4,000 EUR po m2, stvarno izgleda nerealno da Delta bude tako jeftino prodata. Da i ne govorim o tome da se cena izgradnje kreće između 400 – 1,000 EUR po m2, a u ovako krupnim zalogajima verovatno i manje.

Pa gde je onda problem? U prodaji će vrednost samo tog prostora biti sigurno nekoliko milijardi evra, pa maloprodajna mreža sa preko 300 objekata Maxija. C market je uz asistenciju države otet od Radulovića (koji nije ništa bolji), Miki Savićević završio u zatvoru, Delta kupila "Grand" na Kopaoniku i tako, gde god zavirite, Delta ima svoje prste, ali samo kada je trgovina u pitanju.

Svetska kriza, pa je cena niža od planirane? Ne bih rekao i u daljem tekstu ću obrazložiti svoj stav.

Najveća srpska kompanija ili državna kombinacija?

Dakle, nije tajna da Delta u svom pohodu ima podršku države, tj. određenih krugova. To su javno i direktno Dinkić, Milosavljević i Đelić, a na celu stvar blagonaklono gledaju i Tadić, Koštunica i Ilić. Znači, ceo državni vrh gleda na Deltu kao na srpski interes, a ona je sada na prodaju i može je kupiti neka strana kompanija. I država ne reaguje. Tržišna ekonomija? Opet ne bih rekao. Čime se Delta bavi? Trgovinom, prvenstveno uvozom. Da biste mogli da prodajete u Delti, kao proizvođač iz Srbije morate za svaki pojedinačni proizvod platiti određenu cifru da bi se on našao u Deltinim objektima - naravno, prvo punjenje rafova obavezno ide besplatno. Znači, Delta ne štiti srpskog proizvođača, a pri tome je ta kompanija jedan od najvećih uvoznika u Srbiji i, samim tim, kompanija koja direktno svojim poslovanjem utiče na rast spoljnotrgovinskog deficita. I država opet ne reaguje.

Dalje, u Srbiji bankarski lobi drži cenu dinara potpuno nerealno visoko već godinama unazad. Kome to odgovara? Pa samo uvoznicima, sva proizvodnja u Srbiji se zaustavila. Zbog toga su cene u Srbiji nerealno visoke, a cene nekretnina i namirnica u Beogradu su veće nego cene u Pragu, Budimpešti, Madridu i velikoj većini svetskih metropola. I sve to bez ikakve ekonomske logike. 

Sve u svemu, šta se Srbiji dogodilo? Verovatno je nekoliko "mudrih" selo i napravilo dogovor. Hajde da podignemo cenu Delte da izađe na svetsko tržište kapitala, da je prodamo i izdelimo novac. Kako ćete od jedne firme koja posluje u zemlji čiji budžet iznosi pet milijardi evra da napravite kompaniju koja će izaći na Londonsku berzu, za koju je potrebno tri milijarde evra prometa godišnje? Lako, tako što ćete celokupnu državu podrediti tome. Zašto je novac od prodaje Mobtela završio u NIP-u iz kog je, od 1.5 milijardi evra, u strateške projekte uloženo jedva oko 150 miliona evra? Ostatak je uglavnom podeljen u kupovini socijalnog mira kroz investiranje u raznorazne gluposti, pretežno javnu potrošnju, i to direktno u zaposlene u državnim upravama, čije plate idu daleko iznad realnog proseka Srbije, a još dalje od realne vrednosti cene njihovog rada. Zašto Koridor 10 nije završen? Zato da bi se podigla kupovna moć građana. Gde oni kupuju? Pa samo u Deltinim radnjama, jer drugih praktično i nema. NBS je držala nerealno visok kurs dinara, policija i sudstvo su uništili svu konkurenciju, proizvodnja se potpuno zaustavila, sav novac od privatizacije je uložen u građane koji su uložili u Deltu.

Sva ova politika, sada sa viškom zaposlenih u državnoj upravi, penzije, rasipanje novca iz NIP-a, sve je to za cilj imalo samo da održi stabilnost u državi dok se Delta ne proda. Tada se dogodila svetska ekonomska kriza i postalo je važno kolika je realna vrednost Delte. Uskoro će postati jasno da su cene nekretnina u Beogradu nerealne i da je cena dinara nerealna. Dinkić i ostatak bande samo duvaju u prste da se Delta proda, pre nego što nas ozbiljno razvali kriza koja sledi 2009. godine. To je ono što oni zovu primarna akumulacija kapitala. Nema to veze sa Anjelijima i Rokfelerima, ovo je bila čista pljačka države u kojoj su državni funkcioneri učestvovali godinama. Ne samo što smo opljačkani za sve te milijarde, nego će neodgovorna politika ove vlasti imati i stravične posledice po državu i narod.

Sada mi je potpuno jasno zašto ljudi koji imaju elementarnu inteligenciju povlače poteze za koje je čak i priglupima jasno da ne idu u korist države. Iskreno, fasciniran sam njihovom drskošću. Kada vrednost dinara bude pala duplo, kada krenu krediti, kada shvatimo da mi nismo u stanju sami sebe da prehranimo, jer se svi bave samo trgovinom pošto je "ološ" u državi zbog Delte stvorio klimu da je bolje uvoziti, nego proizvoditi, posledice će vrlo uskoro biti vidljive. Nazad ne možemo, ali napred postoji samo jedan put.

Nacionalizacija Delte i hapšenje Delta mafije je jedino logično rešenje pre nego što sve stvarno ode dođavola.