Friday, September 11, 2009

Tadiću poklonjen modem da ga podseti da je u 21. veku

Pokret "Solidarnost" ispred zgrade Predsedništva skuplja potpise za ukidanje Zakona o informisanju. To što je donet ovakav zakon neće sprečiti ljude da se informišu jer će to raditi putem interneta.

Pokret "Solidarnost" juče je na Andrićevom vencu ispred zgrade Predsedništva počeo da sakuplja potpise za ukidanje Zakona o informisanju. Predstavnici pokreta su predali na prijavnici Predsedništva kofer sa modemom predsedniku Srbije Borisu Tadiću kao simbol da će prava informacija uvek biti dostupna javnosti.

Milan Kamponeski, predstavnik Solidarnosti, kaže za "Borbu" da je taj pokret krenuo u borbu da se Zakon o
informisanju obori.

"Ideja je da naš pokret odnese jedan kofer predsedniku Srbije Borisu Tadiću u kojem se nalazi modem za internet konekciju i da mu kažemo da
živimo u dvadesetprvom veku a da to što je donešen ovakav zakon neće sprečiti ljude da se informišu jer će to raditi putem interneta", rekao je Kamponeski. On dodaje da ljudima koji su doneli ovaj zakon mora da bude jasno da neće moći da spreče zdravu i dobru informaciju ma koliko zakon predviđao jednu strašnu cenzuru i obračun sa neposlušnim medijima.

"Nedopustivo je za jedno civilizovano, demokratsko društvo da dobije ovakav Zakon o inforimsanju. Građani još nisu svesni koliko je važno da se izbore za slobodu medija i govora", rekao je on.

Nikola Ignjatović aktivista Solidarnosti kaže za "Borbu" da nam Zakon o informisanju govori da polako ali sigurno Srbija ulazi u diktaturu i da je proces demokratizacije našeg društva kao i uvođenje evropskih standarda tim zakonom zaustavljen.

"Sve priče o putu naše zemlje ka EU su na nivou propagande i jeftinog marketinga, a ništa se konkretno ne radi. O članstvu naše zemlje u EU je nemoguće pričati kada imate ovakav zakon, koji guši slobodu medija i govora. Potrebno je oboriti zakon i krenuti u borbu za istinsku demokratizaciju i slobodu našeg društva", rekao je Ignjatović.

Slaviša Pavlović aktivista Pokreta "Moja Srbija", čiji je predsednik Aleksandar Vulin, kaže da je došao da pruži podršku inicijativi jer Zakon treba oboriti zato što je "skandalozan". On dodaje da je cilj ovog protesta da pokaže da u Srbiji još postoje ljudi koji ne veruju slepo predsedniku Srbije Borisu Tadiću nego posmatraju i prate sve svojim očima.

"Kad ljudima oduzmete slobodu oni sve više njoj teže i ovakve inicijative i skupovi biće sve češća pojava. Očekujem da će se ovoj ideji pridružiti svi čak i pojedine političke partije", rekao je on.

Još bez inicijative da se proveri ustavnost Zakona

Ustavni sud Srbije nije dobio nijednu inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti izmena Zakona o javnom informisanju, koje je parlament usvojio 31. avgusta, izjavio je juče savetnik za odnose s javnošću najviše sudske instance Dejan Milić. "Bilo koja inicijativa, ako stigne u narednim danima, ući će u redovnu sudsku proceduru", kazao je savetnik za medije u Ustavnom sudu Dejan Milić. Prema njegovim rečima, nedavno je stigla jedna inicijativa za ocenu ustavnosti pojedinih odredba Zakona o javnom informisanju, ali ne i za izmene i dopune tog akta koje su usvojene 31. avgusta.

Janković oformio radnu grupu za proveru Zakona

Posle niza zamerki stručne i široke javnosti, zaštitnik građana Saša Janković oformio je radnu grupu koja će da ispita da li ima osnova za ocenu ustavnosti tih zakonskih izmena. Radnu grupu čine profesori prava Vladimir Vodinelić i Marijana Pajvančić, advokat Slobodan Kremenjak i medijski ekspert Rade Veljanovski. Janković je najavio da će za nekoliko dana doneti odluku da li će Ustavnom sudu podneti predlog za ocenu ustavnosti spornih izmena Zakona o javnom informisanju.

Autor: Darko Zlojutro