Monday, September 14, 2009

Ukinućemo Zakon o medijima

Novi Zakon o javnom informisanju je otvoreni početak gušenja slobode govora, slobode informisanja i demokratije, rekao je u intervjuu "Pravdi" Milan Kamponeski, vođa pokreta Solidarnost.

Predstavnici ovog pokreta predali su predsedniku Tadiću kofer, u kome se nalazi modem, preko koga će predsednik moći da se poveže na sajt www.konektujse.net, na kojem je sloboda javne reči zagarantovana.

- Počeli smo sa prikupljanjem potpisa za peticiju koja ima za cilj ukidanje izmena Zakona o informisanju. Na sajtu koji smo pokrenuli, građani i novinari moći će da napišu sve što misle. Mi smo predsedniku Tadiću poručili da je 21. vek i da novi Zakon neće služiti ničemu, osim obračunu sa političkim neistomišljenicima, ali istina se ne može sakriti.

U proglasu vašeg pokreta piše da su stranke i pojedinci postali žrtve negativne selekcije. Na koje stranke mislite?
- Sve stranke. Ne ukazujemo mi na stranke pojedinačno, već o principu funkcionisanja države u kojoj stranke drže šapu na svakom njenom delu. Odgovornost za ovo stanje snose podjednako pozicija i opozicija. Ako je u pitanju opština ili republika - svejedno, suština je u sistemu koji je trenutno u haosu.

Koga predstavlja Pokret Solidarnost?
- Pre svega građanina, običnog čoveka koji nema priliku da iznese svoje mišljenje od silnih partokratskih struktura. Ceo sistem je okrenut u pravcu pojedinaca i društvo više nema nikakav uticaj. Parlament, Vlada, sve ustanove su uništene i društvo ne može da se izrazi. Mi smo odlučili da osnujemo pokret koji će objediniti zdrave i razumne ljude i da se napokon i njihov glas čuje.

Autor: S. J.